Επιτυχία για Μπλατ, όχι για την Ευρώπη

2014-06-21T17:19:19+00:00 2014-07-07T15:25:07+00:00.

Aris Barkas

21/Jun/14 17:19

Eurohoops.net

Ένας από τους πλέον επιτυχημένους προπονητές της Ευρωλίγκας, θα έχει την ευκαιρία να λάμψει στο ΝΒΑ. Ο Ντέιβιντ Μπλατ θα κάθεται στον πάγκο των Κλίβελαντ Καβαλίερς, αλλά αυτό δεν σημαίνει στην ουσία πολλά πράγματα για τους Ευρωπαίους προπονητές

Του Άρη Μπάρκα/ barkas@eurohoops.net

Ένας από τους πλέον επιτυχημένους προπονητές της Ευρωλίγκας, θα έχει την ευκαιρία να λάμψει στο ΝΒΑ. Ο Ντέιβιντ Μπλατ θα κάθεται στον πάγκο των Κλίβελαντ Καβαλίερς με ένα τετάρτιο συμβόλαιο – 20 εκατ. δολάρια για τέσσερα χρόνια – για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο πρώην προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ, που έχει επίσης το βραβείο του “προπονητή της χρονιάς” της Ευρωλίγκας στην τσέπη – κάτι που τελικά ανακοινώθηκε στις 7 Ιουλίου – μετά από δύο δεκαετίες στη γηραιά ήπειρο πέτυχε τον υψηλότερο επαγγελματικό στόχο για έναν προπονητή. Ωστόσο, ο Μπλατ είναι μια μοναδική περίπτωση, όπως ήταν ο Μάικ Ντ’ Αντόνι πριν από αυτόν.

Πολλοί θεωρούν την πρόσληψη του Μπλατ νίκη για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, μια κίνηση που σπάει τα σύνορα με το ΝΒΑ και θα είναι η αρχή για περισσότερες ευκαιρίες στους ευρωπαίους προπονητές. Σίγουρα είναι μια πρόσληψη που βοηθά το αμερικάνικό κοινό να καταλάβει ότι παίζεται υψηλού επιπέδου μπάσκετ εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, αλλά την ίδια στιγμή δεν είναι μια κίνηση που θα προκαλέσει απορία στον μέσο φίλαθλο του ΝΒΑ, όπως θα ήταν η πρόσληψη του Ντούσαν Ίβκοβιτς από το Ντένβερ το 2001, όταν ο Ντούντα διαπραγματευόταν με την ομάδα του ΝΒΑ για αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Μπλατ ποτέ δεν είχε εμπειρία από το ΝΒΑ ως παίκτης ή προπονητής, όπως ο Ντ’ Αντόνι πριν δοξαστεί στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο Μπλατ μεγάλωσε στις ΗΠΑ, είναι Αμερικανο-ισραηλινός – όχι ένας ξένος – και πάνω από κάθε τι άλλο, είναι προϊόν του Αμερικάνικου μπάσκετ. Έπαιξε υπό τις οδηγίες του θρυλικού κόουτς Πιτ Κάριλ στο Πρίνστον και αυτό αποτελεί εγγύηση ακόμα και για μια ευκαιρία στο ΝΒΑ.

Φυσικά, οι δύο μεγαλύτερες επιτυχίες του Μπλατ ήρθαν σε ένα αυστηρά ευρωπαϊκό περιβάλλον, η κατάκτηση της Ευρωλίγκας αυτή τη σεζόν και η κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ με την εθνική Ρωσίας το 2007. Μη νομίζει, όμως, κανείς ότι θεωρείται Ευρωπαίος. Όταν ήταν κόουτς του Άρη, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου μετά από ματς με τον Ολυμπιακό είπε: “Οι αντίπαλοι μας σούταραν τρίποντα σαν να έπαιζαν πέταλα”. Φυσικά κανείς δεν κατάλαβε την αναλογία και έπρεπε να εξηγήσει ένα παραδοσιακό αμερικάνικό παιχνίδι τα “πέταλα” στους Έλληνες δημοσιογράφους.

Για αυτό το λόγο ο Ντέιβιντ Μπλατ θα νοιώσει αμέσως σπίτι του στο ΝΒΑ, θα συνεχίσει να κλέβει την παράσταση με τις ατάκες του, όπως έκανε στα μέρη μας, και δεν θα έχει κανένα πρόβλημα προσαρμογής. Κάθε προσωπικότητα, παίκτης, προπονητής, δημοσιογράφος και οπαδός του μπάσκετ θα θέλει ο Μπλατ να πετύχει, γιατί το αξίζει, αλλά μέχρι τη στιγμή που κάποιος σαν τον Μεσίνα ή τον Ομπράντοβιτς βρεθούν πρώτοι προπονητές στο ΝΒΑ, τίποτα δεν θα έχει αλλάξει για τους ευρωπαίους προπονητές.

×